Naar het WK #samenmet 16.000 supporters

Enkele dagen nog en dan start het feest voor de hockeyfans. Het WK hockey in het voetbalstadium van ADO Den Haag, het Kyocera Stadium, werd nogal ongelukkig ingepland, waardoor diverse Europese competities versneld afgehakkeld moesten worden. Bovendien midden in het Belgische examenseizoen… Nederlandse lezers zullen nu wellicht een wenkbrauw fronsen en zich afvragen wat het een met het ander te maken heeft. Belgische hockeyfans zullen het direct begrepen hebben. De maand juni sluiten de meeste scholieren en hun moeders  zich af van de rest van de wereld om zich op hun examens te concentreren. Niet dat er in Nederland in examentijden ook niet serieus gestudeerd zal worden, maar de ervaren Nederbelgen zullen beamen dat de examencultuur hier toch iets dominanter ingrijpt dan bij de noorderburen. Dat betekent ook dat de hockeytempel die ondertussen volop vorm aan het krijgen is het met minder Belgische supporters zal moeten stellen en dat is jammer want het is een groep die met hun enthousiasme de laatste jaren het internationale hockey niet alleen op maar ook naast het veld meer kleur gaf. Niet dat de Belgen het volledig zonder hun rode legioen zullen moeten doen. kyocerastadiumEr zullen hopelijk genoeg fans van Red Lions en Red Panthers zijn om niet altijd tot de avondwedstrijden van het thuisland te moeten wachten voor een beetje sfeer rond het tijdelijke hockeyveld in een immer imposant voetbalstadium met plek voor 16.000 man ongeveer.

De Riverbank Arena tijdens de Spelen in London had ongeveer dezelfde capaciteit, het tijdelijke EK stadium in Boom afgelopen zomer zat op ongeveer de helft. Maar ik denk dat de geoliede machine van de KNHB, gewend aan grote toernooien, ook van dat succesvolle en sfeervolle Belgische EK de nodige ideetjes heeft meegenomen. Ik twijfel er niet aan dat het een enorm feest gaat worden en ik mag hopen dat de lokale politiemacht, net als in 1998 toen het WK in een Utrechts voetbalstadium werd georganiseerd, opnieuw aangenaam verrast mag worden door het welopgevoede hockeypubliek dat zijn afval gewoon zelf in de vuilbak gooit en waarbij door elkaar lopende supporterslegioenen alleen maar bijdragen aan de leuke sfeer in plaats van agressiviteit. Niet voor niets koos de Nederlandse hoofdsponsor Rabobank voor de hashtag #samenmet in hun social media campagnes rond het WK…

Gisteren kon ik bij een oefenwedstrijd van Nederland tegen Maleisië, het laagst gerangschikte land dat meedoet op het WK, het stadion voor de eerste keer ervaren. En dat doet toch wat… Al bij al zaten er misschien maximaal 2000 man voor die oefenwedstrijd, de geluidservaring bij het eerste applaus en de eerste enthousiaste oohs & aahs was indrukwekkend. Zo’n echt stadium draagt wel bij aan de supportersbeleving. Dat belooft voor de topwedstrijden straks als het vol zit…

Volgens hoofdsponsor Fintro van de Red Lions & Panthers komt het overigens wel goed met dat Belgische supporterslegioen, getuige hun opnieuw zeer geslaagde humoristische reclamespot:

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb er zin in… Let’s celebrate hockey!

🎙Studio Hockey Podcast is all about (top) hockey from all over the world. All podcasts in English.
🎙Every Friday during hockey season a new episode on Belgian top hockey by Floris Geerts. Most podcasts in Dutch.
🎙StudioHockey.NL is a podcast about the Dutch Hoofdklasse and international top hockey. Most podcasts in Dutch.

Studio Hockey brings you different podcasts about hockey. Some in English, others in Dutch.
Subscribe to us on your favourite podcast app & follow us on social media so you never miss a new podcast. Enjoy hockey!