De wereld ranglijst is onsportief

StudioHockey.NL
StudioHockey.NL
De wereld ranglijst is onsportief
/

Laat me starten met de felicitaties voor België voor hun ongelooflijk vooruitgang resulterend in Olympisch zilver in Rio 2016 en een eerste gouden medaille op de recente Wereldbeker. De geime formule achter hun succes is eenvoudig : een sterke club competitie + een ambitieus lange termijn plan/visie niet enkel op papier maar ook daadwerkelijk uitgevoerd + geduld en heel veel hard werk gedurende jaren = goud en een 1e plaats op de wereld ranglijst! Let op, deze eenvoudige formule is geen garantie op succes maar wel dé manier om de droom waar te maken.

Maar laten we die wereld ranglijst van de FIH eens nader bekijken. Volgens de geruchten mogen we ons binnenkort verwachten aan een nieuwe opzet en dat lijkt me ook logisch gezien de nieuwe en verdwenen toernooien voor 2019 en later. Denk hierbij aan de FIH Pro League ter vervanging van de Champions Trophy en de FIH Pro Series ter vervanging van de Hockey World League.

Onmiddellijk na het WK werd een nieuwe wereld ranglijst bekend gemaakt waar België opschoof naar de eerste plek. Vanzelfsprekend meer dan verdiend… Maar als je wat dieper ingaat op die wereld ranglijst kom je wel diverse vreemde zaken tegen. Punten die worden toegekend voor toernooien op uitnodiging, waarbij andere landen dus worden uitgesloten. Punten die worden toegekend voor de continentale kampioenschappen waarbij het onmogelijk is een rechtvaardige balans te vinden tussen de verschillende continenten…

Bijvoorbeeld… Nederland eindigt nu als tweede op het WK en pakt een zilveren medaille nadat ze zich voor dit toernooi kwalificeerden door een ander toernooi te winnen waarbij ze 6 landen uit de top 10 van de wereld achter zich lieten. Hiervoor kreeg Nederland 650 punten. Vergelijk dit met de 630 punten die bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland kreeg voor het verslaan van Papua Nieuw Guinea en Fiji op het kampioenschap voor Oceanië, twee landen die amper de top 50 halen. 
Of kijk naar Australië die voor hun bronzen medaille op dit WK 550 punten verdienden en vergelijk dat met bijvoorbeeld Canada die evenveel punten kreeg voor het verslaan van hockey dwergen USA en Brazilië op het Pan-Amerikaanse kampioenschap.

Er is maar 1 woord om dit te omschrijven : onsportief !

Niet bepaald het adjectief dat je mag verwachten voor de wereld ranglijst van een Olympische sport… En dan wil ik het nog niet eens hebben over de punten verdiend door sommige landen nadat ze mochten meespelen in bepaalde toernooien als organiserend land, nadat ze zich niet voor dat toernooi konden kwalificeren. Dit ten koste van andere landen die zich wél gekwalificeerd hadden door hun resultaten op het veld.

Anyway… volgens de geruchten komt de FIH dus snel met een nieuwe wereld ranglijst. We kunnen alleen maar hopen dat deze wel fair en sportief zal zijn !
Sta mij toe ondertussen alvast mijn visie op een mogelijke eerlijkere opzet van deze wereld ranglijst voor te stellen, voor het geval de FIH luistert en nog iets kan en wil aanpassen. Ook mijn systeem zal geen perfect systeem zijn waarbij iedereen tevreden kan zijn, maar ik denk wel dat het eerlijker is voor alle hockey spelende landen in de wereld.

Ik wil een systeem voorstellen waarbij alle wedstrijden, gespeeld in een door de FIH erkend titel toernooi of de erkende kwalificatie toernooien hiervoor, punten kunnen opleveren voor de teams afhankelijk van hun prestatie. Dus geen punten voor toernooien op uitnodiging, vriendschappelijke oefeninterlands of test series, ook niet als deze wel door de FIH erkend werden en dus wel caps opleveren voor de spelers.

Punten worden gegeven voor wedstrijden gespeeld op de Olympische Spelen en de Wereldbeker aangezien dit de twee grote titel events zijn op wereldschaal voor de hockeysport. Maar ook voor de wedstrijden gespeeld in officiële en erkende wedstrijden tijdens toernooien bedoeld als kwalificatie toernooi voor het WK en de Spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de FIH Hockey Series of de FIH Pro League, maar ook de continentale kampioenschappen, zoals het EK en andere, inclusief de kwalificatie events hiervoor, net als de Olympic en World Cup Qualifiers. Het berekenen van de punten wil ik zo eenvoudig mogelijk houden :

  • winst levert je 10 punten op + 5 extra punten als je een team versloeg die boven je stond in de ranglijst
  • verliezen levert nul punten op
  • een gelijkspel levert je 2 punten op + 1 extra punt als je tegen een team speelde die boven je stond in de ranglijst

Voor goede prestatie op de twee belangrijkste titeltoernooien in de wereld, het WK en de Spelen, kan je extra bonus punten verdienen bovenop de wedstrijdpunten :

  • goud = +100 punten
  • zilver = + 80 punten
  • brons = + 60 punten
  • 4e (halve finalist) = +40 punten
  • alle verliezende kwart-finalisten krijgen +20 punten
  • alle deelnemende landen die de kwartfinale niet haalden krijgen +10 punten

Ik laat het met plezier over aan de FIH of andere liefhebbers om hiermee aan het rekenen te slaan en een nieuwe, frisse een eerlijke wereld ranglijst te lanceren in 2019 op basis van alle wedstrijden gespeeld na het WK van 2014. Ik durf te voorspellen dat we in een dergelijke eerlijkere opzet wel eens verrast zouden kunnen worden…
Maar hoe dan ook… we zullen nog even moeten wachten tot de FIH met hun vernieuwde wereld ranglijst komt. Wellicht is dat iets voor januari 2019 als ook de FIH Pro League van start gaat. Geduld dus, maar wat het ook mag worden we hopen op een eerlijke ranglijst in de toekomst…