Let’s celebrate hockey!

Het is nu officieel… België doet opnieuw mee aan een hockeytoernooi op het hoogste niveau met zowel de heren als de dames. Want afgelopen week werden de voorlaatste qualifiers gespeeld voor dat WK en alhoewel de heren al langer zeker waren moesten de dames nog wachten tot vorige week voor ook zij mathematisch zeker waren van deelname aan het WK.

Maar de vlag mag uit… Aan de andere kant van de wereld hebben Australië en Nieuw-Zeeland gedaan wat van hen verwacht mocht worden in de race voor de titel van Oceanië. Het lag enigszins in de lijn der verwachtingen dus waren ze in België niet heel ongerust over hun kwalificatie maar in sport heb je nooit 100% zekerheid tot de laatste seconde voorbij is.  Echt spannend werd het inderdaad nooit in de Oceania Cup met meerdere uitslagen als 25-0 tegen de zwakkere landen. Maar toch is het een geruststelling eens je voor de volle 100% zeker bent natuurlijk.

redpanthersOok de Red Panthers mogen dus nu beginnen tweeten met “Let’s celebrate hockey!” , de slogan voor het komende WK in het Nederlandse Den Haag. En het lijkt er op dat die Ollanders hun best zullen doen om zelfs het EK van Braxgata te overtreffen… Als je al enige tijd mee loopt in de hockeywereld heb je misschien ook nog de WK in Utrecht in 1998 meegemaakt. Dat was een fenomenaal feest in het voetbalstadium van FC Utrecht waar de traditioneel opgetrommelde politiemensen hun ogen uitkeken bij dit beleefde en gedisciplineerde publiek. Hockey hooligans zijn inderdaad geen voetbal hooligans en laten we hopen dat we dat zo kunnen houden.
Volgend jaar gaat het WK door in Den Haag in het Kyocera Stadium van de lokale sjotters ADO Den Haag. Een podium voor de beste hockeyers ter wereld om hun kunstjes te vertonen voor 15.000 supporters, ongeveer evenveel als in de Riverbank Arena van  London 2012 dus. Naast het grote stadium bouwen ze ook nog een tijdelijk stadium voor 5000 toeschouwers en het klassieke promo dorp met alles er op en er aan.

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we ongeveer 200 dagen van de start van het WK. Dat betekent ook dat de jongere Belgische supporters niet blij zullen zijn want het WK gaat door midden in de klassieke examenperiodes van school en unief: 31 mei tot en met 15 juni 2014! Een minder geslaagde keuze om tal van redenen van de FIH en de lokale organisatoren. Niet alleen heeft het WK zo een negatieve impact op diverse nationale en internationale hockeycompetities, maar ze zullen ook tal van enthousiaste studerende supporters uit dit up & coming hockeyland mislopen en dat is zonde. Toch mag het nu dus officieel ook beginnen kriebelen voor onze Red Panthers want voor het eerst (of toch minstens voor het eerst sinds heeeel lang) zullen zowel heren als dames uitkomen op hetzelfde WK en dat is los van de datum absoluut reden voor een feeststemming !

Voorafgaand zullen de Red Lions (heren) nog een finale-ronde mogen spelen van de World League in India in januari 2014. De dames konden zich helaas hier niet voor kwalificeren maar zullen  zeker een mooi oefenprogramma samenstellen dat ook de Belgische supporter zal toelaten hen nog regelmatig in aktie te zien voor ze afreizen naar Den Haag.

Het wordt een mooie hockeyzomer… Let’s celebrate hockey !