Een korte versie van de EHL

EHL BarcelonaVolgend weekend gaat de hoogmis van het Europese hockey weer van start. De stad Barcelona is één van de sponsors van de EHL in het kader van haar city marketing en zo ook verzekerd van minstens één van de EHL rondes. Dit jaar gaat de EHL 1.1 door op het veld in het Olympisch park van deze iconische sportstad, pal naast het Olympisch stadium.

Namens België zal Dragons naar Barcelona afreizen en treft daar behalve de Russen van Dinamo Kazan ook een van de andere “grote” clubs in deze EHL, Club de Campo uit Madrid. De Madrilenen zijn echter hun Duitse sterspelers van vorig seizoen kwijt. Maar die brachten hen vorig seizoen ook niet veel geluk dus wie weet doen ze het dit seizoen weer beter. Logischerwijze mogen we dus ook verwachten dat de ploegen uit Brasschaat en Madrid die van Kazan naar huis zullen spelen. De andere Belgen in Barcelona komen uit voor een van de grote favorieten, Oranje-Zwart uit het Nederlandse Eindhoven. Beide “Red Lions”, Thomas Briels en Elliot Van Strydonck, mogen er dan ook van uit gaan dat hun eerste ronde met tegenstanders uit Polen en Schotland geen al te grote uitdaging zal vormen.

De andere Belgische EHL clubs, Waterloo Ducks en Racing komen in de laatste week van oktober uit in het Franse Lille voor EHL 1.2, iets dichterbij huis voor hun supporters. Ook het Nederlandse Rotterdam met ex Dragons kapitein Jeffrey Thys komt dan naar Lille om te strijden voor een plek in de volgende ronde. Waterloo Ducks, wellicht onze grootste troef in de EHL dit jaar, en Racing zouden dit jaar weinig problemen mogen hebben om de volgende ronde te halen. De tegenstanders van Racing komen uit het verre Rusland met Dinamo Elektrostal en dichterbij uit Frankrijk met St. Germain. Beide zijn normaliter een haalbare kaart voor hen. De Belgische nummer 1 Waterloo Ducks moet het opnemen tegen het sterke Duitse Uhlenhorst Mülheim, niet bepaald een hapklare brok. Maar de tweede tegenstander komt uit Polen en zou geen probleem mogen vormen.

Omwille van een veel te vroeg ingepland WK volgende zomer werd uitzonderlijk besloten af te wijken van het klassieke formaat voor de EHL met een tweede ronde (de KO16) met Pasen en een derde ronde (Final 4) in het Pinksterweekend.  Dit jaar gaan de tweede en de derde ronde direct na elkaar door met Pasen op dezelfde locatie, waarschijnlijk het Eindhoven van Oranje-Zwart, ook mooi dichtbij voor de Belgische supporters. Het spektakel van het EK in Boom zal wellicht niet geëvenaard worden maar we kunnen hopen op een mooi Belgisch sfeertje, zowel nu in oktober als straks met Pasen.

Op zich geen slecht idee om de EHL formule te beperken en die tweede en derde ronde samen te voegen. De nationale en internationale kalenders zijn al veel te vol voor de tophockeyers dus dat kan alleen maar helpen. Maar goed het blijft natuurlijk vreemd dat de reden ervoor gewoon een slecht ingepland WK is… het lijkt wel voetbal… 😉