Dragons, de grote favoriet

Ik las eerder vandaag de analyse van Laurent Toussaint (Le Soir & Hockeybelgium.be) over de finale tussen Dragons en Racing die morgen en zondag zal beslissen over de titel in België. Het leek me leuk de mijne (eerder een opinie dan een analyse eerlijk gezegd) er naast te leggen… voor wat het waard is… 😉

dragons playoff 2016Uiteindelijk zal niemand betwisten dat de komende dagen de twee beste ploegen van België afgelopen seizoen het tegen elkaar zullen mogen opnemen voor de titel. Zonder Racing te willen onderschatten is voor mij Dragons de absolute topfavoriet. Ze hebben meer ervaring, de onderlinge resultaten (2x winst voor Dragons) geven Dragons vertrouwen, Dragons is duidelijk in vorm in tegenstelling tot Racing en ze hebben gewoon iets meer individuele kwaliteit in huis.

Keepers

Misschien heeft Racing hier een licht voordeel met een iets meer ervaren keeper in Jeremy Gucassoff. Maar niemand zal blind zijn voor de vooruitgang van het jonge talent Loic Van Doren bij Dragons. Kortom heel dicht bij elkaar met een licht voordeel voor Racing.

Verdediging

Hier maakt Dragons het grote verschil met hun directe tegenstander. Met het absolute toptalent Arthur Van Doren centraal in de as, naast collega international Hendrickx en een talent als Van Bockrijk doet de ploeg uit Brasschaat het beduidend beter. Harte en Rickli zijn goede verdedigers en de jonge Lootens (ex Dragons) draait een goed seizoen maar ze zijn geen match voor de Brasschaatse verdediging. En zoals ze zeggen “defense wins championships” !

Middenveld

Op het middenveld moeten beide ploegen niet veel voor elkaar onderdoen. Misschien een licht voordeel voor Racing met de uiterst ervaren Truyens naast de explosiviteit van de eveneens zeer ervaren Gougnard. Bij Dragons loopt dan wel een zekere Denayer rond met de nodige kunde en ervaring naast het geweld van een Stockbroeckx, het talent van een Verheijen echter is nog niet meer dan dat. Deze ex Antwerp speler snuffelt voor de eerste keer aan een play off.

Aanval

Op aanvallend vlak kantelt de balans weer richting Dragons. Boon (amper gerecupereerd van een blessure) en Charlier zijn bij Racing zeker ervaren en van niveau. Maar bij Dragons lopen daar Briels, Van Aubel en Thys voor rond en dat weegt toch nog net iets zwaarder door.

Corner

De PC blijft een extreem belangrijk wapen en ook daar gaat de balans licht in het voordeel van Dragons dat tegenover Boon twee kalibers van minstens hetzelfde niveau kan opstellen met de Ier O’Donoghue en ex Antwerp talent Hendrickx.

Conclusie

Voor mij tipt de balans nadrukkelijk door in het voordeel van regerend landskampioen Dragons. Maar gelukkig is in sport niets zeker, de bal is rond en alles is mogelijk tot het laatste fluitsignaal.